Herinner jij je docent nog?

In de serie ‘maak impact als docent’ vragen wij Adhoc’ers of zij hun docent van vroeger nog herinneren. In ieder gesprek blikt een onderwijzer terug naar zijn jeugd, deze keer het verhaal van Maarten.

Maarten (38) over juf Joke

‘En toen kwam ik ineens weer in contact met mijn lievelingsjuf, juf Joke.’ Zo eindigt Maarten (38) zijn verhaal aan de telefoon, wanneer ik hem vraag om meer te vertellen over de leerkracht die impact op hem heeft gemaakt. Dik 30 jaar geleden zat Maarten op basisschool de Eshof in Houtwijk. Hij weet daar niet zoveel meer van, maar van één juf weet hij nog steeds: dat is en blijft mijn lievelingsjuf. Het was zijn juf in groep 2, namelijk juf Joke.

“Ik was nog klein, maar ik weet nog als de beste dat zij mijn lievelingsjuf was. Als ik moet uitleggen wat zij dan precies deed, kan ik me dat niet direct heugen. Het zat ‘m vooral in haar hele zijn, want bij haar voelde ik me vooral veilig. Het valt me ook op, bij het zien van de klassenfoto, dat juf Joke een hand op de kinderen legt. Echt een sterke, rechte hand: het teken van veiligheid. Zij was een soort moederfiguur.

Daarnaast liet ze echt zien dat ze om je gaf. Ze gaf iedereen de nodige aandacht en nam ons ook mee in gebed. Dat laat iets zien van de bewogenheid, die je hebt als juf voor je leerlingen. Ik geloof zeker dat kinderen dat haarfijn aanvoelen, ik heb het in ieder geval zo ervaren. Het bemoedigt en versterkt de kinderen, bewust en ook onbewust.

“Juf Joke, bedankt dat ik me altijd veilig en geborgen heb ervaren in je klas!”

Dat vind ik ook zo bijzonder aan deze tijd, waar kinderen op afstand onderwijs volgen. Juist nu valt op hoe een belangrijke taak de leerkrachten en docenten hebben. De leerlingen missen hun juf of meester. Wat mij betreft mogen de ogen van ouders/verzorgers meer open gaan en beseffen: wow, wat juffen en meesters al niet doen en dat ook nog eens met 30 leerlingen!

Het leuke is, pas kwam ik opeens weer in aanraking met mijn lievelingsjuf. We waren op zoek naar een tijdelijk huis en hadden daarvoor ons netwerk ingeschakeld. Een vriend van ons sprak met juf Joke. Bij het noemen van mijn naam, was bij haar direct herkenning. Toen zijn we met elkaar in contact gekomen en heb ik haar verteld hoe fijn ik haar als juf vond.

Juf Joke, bedankt dat ik me altijd veilig en geborgen heb ervaren in je klas! Bedankt voor je toewijding daarin! En alle leerkrachten en docenten van de toekomst: weet dat jullie woorden en daden kracht hebben. Jullie hebben een fantastisch mooi beroep en spelen een belangrijke rol in vele kinderlevens!”

Meer weten over werken via Adhocdocent?

Onderwijs is onze passie! En daarom doen we er alles aan de scholen te ondersteunen op zowel personeelsvraagstukken als met onderwijs gerelateerde projecten. Meer weten?