‘Pas op mijn 48-jarige leeftijd koos ik voor het onderwijs’

De woorden van Wil (67) die sinds vorig jaar gepensioneerd docent is. We spraken hem over zijn overstap naar het onderwijs, het werken als gepensioneerd docent en die impact die hij heeft (gehad).

“Ik ben een echte laatbloeier. Pas op mijn 48-jarige leeftijd koos ik voor het onderwijs. De keuze voor het onderwijs kwam voornamelijk, doordat ik me op die leeftijd afvroeg: “Is dit iets wat ik tot mijn pensioen wil blijven doen?”. Eigenlijk heb ik altijd het onderwijs in gewild, maar pas later heb ik de keuze voor het onderwijs gemaakt.

In de jaren voor de overstap had ik al veel ervaring opgedaan met de doelgroep. Zo was ik binnen mijn kerkelijke gemeente actief als clubleider en catecheet. Het had ook consequenties, namelijk het starten met een studie en ook het financiële plaatje moest wat aangepast worden. Gelukkig woog het uiteindelijke resultaat en het contact met jongeren op tegen dit alles.

En dan sta je voor vier dagen voor de klas en heb je een dag per week studie. Ik heb het nooit ervaren als zwaar en deed het vooral met heel veel plezier. Door de ervaring die ik had met jongeren en de leeftijd, ging het me gemakkelijk af. Ik had genoeg kennis en ervaring in huis om op de juiste manier met hen om te gaan. En daarbij had ik snel een klik met de leerlingen.

“Eigenlijk heb ik altijd het onderwijs in gewild, maar pas later heb ik de keuze voor het onderwijs gemaakt”.

Toen mijn pensioen naderde, dacht ik vooral: “Ik ben nog te jong om afscheid te nemen”. Dat was dan ook direct de reden dat ik me bij Adhocdocent ingeschreven heb voor een ‘bijbaan’. Het plan was om voor een aantal dagen per week lessen te geven. Uiteindelijk geef ik nu vier dagen per week les op een locatie in Arnhem en Amersfoort. “Nood breekt wet”, zeggen ze dan.

En tja, als docent heb je inderdaad impact op mensenlevens. “Je hebt iets achtergelaten wat je zelf niet ervaart”, zeg ik altijd. Zo zwaaien er regelmatig oud-leerlingen of krijg ik zomaar een mail met de vraag hoe het met me gaat. Dat is toch heel leuk! Het allerleukste was toch dat ik een aantal jaar geleden bericht kreeg van de ceremoniemeester van twee oud-leerlingen. De vraag was of ik als geliefd gepensioneerd docent van het bruidspaar tijd had voor een interview. Daar kan je natuurlijk geen ‘nee’ tegen zeggen!”

Meer weten over werken via Adhocdocent?

Onderwijs is onze passie! En daarom doen we er alles aan de scholen te ondersteunen op zowel personeelsvraagstukken als met onderwijs gerelateerde projecten.