‘Huh, geen oude stoffige man?’

Een jonge blonde vrouw van 22, daar keken ze wel even van op. Leuk dat ik het beeld van scheikunde en exacte vakken echt bij kan stellen!’

‘Na haar studie farmaceutische wetenschappen in Groningen verhuisde Margrietha naar Rotterdam voor een vervolgstudie gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit. Via haar netwerk kende ze Ahoddocent en werd benaderd voor een parttime baan als docent scheikunde die goed te combineren is met een studie. ‘Ik heb altijd al gezegd dat ik het onderwijs interessant vond, dit was voor mij de ideale kans om dit in de praktijk te toetsen.’

‘De leerlingen in mijn eerste les dachten dat ze een oude stoffige man zouden krijgen als scheikunde docent, ik kwam toen als jonge blonde vrouw van 22 jaar binnenlopen, daar keken ze wel even van op. Leuk dat ik het beeld van scheikunde en exacte vakken echt bij kan stellen!’

Margrietha heeft tijdens haar studie lesgegeven in scheikunde aan 3 havo en vwo-klassen. ‘De vakkennis haalde ik uit mijn studie. De didactiek vanuit de literatuur en vooral door de coaching die ik kreeg van een collega docent en coach.’

Mijn week zag er best gevarieerd uit. Op maandag studeerde ik zelf, gaf lessen verspreid op dinsdag, woensdag en donderdag en vrijdag volgde ik college. Aan het begin was ik best veel tijd kwijt aan het voorbereiden van de lessen. Ik voelde mij erg verantwoordelijk voor de leerlingen. Ik was wel diegene die ze voor het eerst liet kennismaken met scheikunde.

De werkervaring als docent heeft Margarietha veel gebracht: ‘ik heb enorm veel geleerd van deze periode. Ik ben gegroeid in het geven van presentaties en om in kleine stapjes te werken en bovenal; ik zal nooit meer bang zijn om voor een grote groep te staan!

Volgend jaar hoopt ze haar Master af te ronden en wil daarna zeker nog haar volledige onderwijsbevoegdheid halen. Dat kan al binnen 1 jaar in combinatie met een baan. ‘Dat wordt natuurlijk weer scheikunde! De werkervaring via Adhocdocent heeft hierin echt de doorslag gegeven en het is goed voor mijn positie op de arbeidsmarkt. Er zijn niet zoveel vrouwelijke scheikunde docenten, ik denk dat ik zo een baan heb gevonden!

Wil je ook een docent van Adhocdocent? Neem dan eens contact met ons op of kijk op deze pagina voor meer informatie.