‘Als ik met pensioen ga, wil ik echt iets bijgedragen hebben aan de maatschappij’

Johan – was ICT consultant en werk nu als docent wiskunde.

Sinds augustus 2018 werkt Johan met veel plezier als docent wiskunde op een VMBO school in Gouda. Dit heeft hij niet altijd gedaan. Na een carrière van 18 jaar in de logistiek en de ICT heeft Johan de overstap gemaakt naar het onderwijs. ‘Ik wist al 10 jaar dat ik ooit in het onderwijs aan de slag wil. Het heeft geholpen dat ik zelf een goede ervaring heb gehad toen ik op het voortgezet onderwijs zat.’

‘Als ik mijn werk als ICT consultant goed deed dan ging het vooral goed met mijn klanten en aandeelhouders. Als ik ooit met pensioen ga wil ik echt iets hebben bijgedragen aan de maatschappij. In mijn rol als docent ben ik hier elke dag mee bezig.’

Tijdens zijn werk als ICT consultant is Johan de opleiding tot wiskunde docent gaan volgen. ‘Gelukkig heb ik een goede werkgever gehad die hier alle ruimte voor gaf’. Naast een opleiding was er ook een parttime baan nodig om voldoende werkervaring op te doen voor de klas. Op eigen kracht lukte dit moeilijk; ‘Op mijn sollicitaties kreeg ik veel afwijzingen omdat ik nog geen ervaring had voor de klas, gelukkig kende ik Adhocdocent. Zij hebben een baan voor mij geregeld bij een school die bij mij past.’

De eerste periode voor de klas was best pittig voor Johan. De helft van zijn werkweek nog in de ICT, de andere helft voor de klas en ook nog het studeren. ‘Ik heb echt even moeten stoppen met al mijn nevenactiviteiten. Ik volgde 1 tot 2 avonden per week college, de zaterdagochtenden gingen op aan zelfstudie en ik moest natuurlijk mijn lessen voorbereiden. Achteraf is het volledig de tijdsinvestering waard. Op deze manier kan ik de volledige overstap maken naar het onderwijs.’

Inmiddels heeft Johan zijn draai gevonden als docent. Komend jaar rondt hij zijn laatste opleidingsjaar af en werkt hij op een vaste school. Hij maakt verrassende dingen mee met zijn leerlingen; ‘Op een zondagavond mailde een leerling mij dat hij iets probeerde te winnen op internet met het oplossen van een moeilijke vraag; of ik kon helpen met de oplossing. Fantastisch toch dat een leerling op zo’n moment de moed heeft om z’n docent om hulp te vragen.’