“Je bent zoveel meer dan alleen docent”

Sinds januari 2022 werkt Sammy (36) op de The International School Of The Hague. Na jaren werkzaam te zijn geweest als docent Engels, in zowel Nederland als in het buitenland, is ze nu via Adhocdocent werkzaam als docent NT-2. Hoe is dat toch zo gelopen?

“Het onderwijs is zo variërend. Je kan alle kanten op”.

Sinds januari 2022 werkt Sammy (36) op de The International School Of The Hague. Na jaren werkzaam te zijn geweest als docent Engels, in zowel Nederland als in het buitenland, is ze nu via Adhocdocent werkzaam als docent NT-2. Hoe is dat toch zo gelopen?

Sammy is benaderd door Lianne van Adhocdocent met de vraag: “Wij zoeken iemand die Nederlands in het Engels kan geven. Lijkt je dat wat?” Na een goed gesprek met Adhocdocent is Sammy de uitdaging aangegaan. “Het contact met Lianne was ontzettend fijn. Een voordeel van werken via Adhocdocent is het hebben van een tussenpersoon die veel voor je regelt”.

De omschakeling van Engels lesgeven naar Nederlands lesgeven in het Engels was wel even een switch voor Sammy. “Uiteindelijk is het aanleren van een taal overal hetzelfde. Je richt je op dezelfde dingen, zoals woordenschat, spelling en grammatica. Het grootste verschil is dat ik het nu andersom moet aanleren.” Hoewel Nederlands een moeilijke taal is, gaat het aanleren van de Nederlandse taal aan haar internationale klas erg goed. “De ene leerling pikt het sneller op dan de andere, dus het is wel belangrijk om per leerling te kijken wat diegene nodig heeft”.

Het werken op een internationale school bevalt Sammy goed. “Het voelt bijna of je in het buitenland zit. Je komt de school binnen en iedereen spreekt Engels. Het lijkt op een soort Amerikaanse campus”. Bij het lesgeven op een internationale school komt meer kijken dan alleen de Nederlandse taal aanleren. “Je bent zo veel meer dan alleen docent. Veel leerlingen kennen en begrijpen de Nederlandse cultuur niet, die moet hen ook nog eens bijgebracht worden. Het ene moment ben ik docent, het andere moment ben ik coach, adviseur, maatschappelijk werker of politieagent!” Maar dat is voor Sammy dan ook wat haar trekt aan werken in het onderwijs. “Het leukste aan werken in het onderwijs zijn de kinderen. Het puberbrein. De volle ontwikkeling van de jeugd”.

Sammy maakte een switch, maar staat nog steeds voor de klas alleen geeft ze les in een heel ander vak en in een heel andere omgeving. “Het onderwijs is zo variërend. Je kan alle kanten op”. En daar geven we Sammy helemaal gelijk in!

Wil jij net als Sammy ontdekken of het onderwijs iets voor jou is? Kom met ons in gesprek, loop een dagje mee en ontdek of werken in het onderwijs bij jou past!