“Ik wist niet dat ik het in mij had”

Nog niet heel lang geleden zat Lonneke (20) zelf nog in de schoolbanken, maar nu staat ze als docent Biologie voor de klas op het Driestar College in Gouda.

“Adhocdocent heeft ervoor gezorgd dat ik interesse kreeg in het onderwijs”

Lonneke studeert Bio-Farmaceutische Wetenschappen en heeft al eerder via Adhocdocent bijles gegeven aan jongeren uit het voortgezet onderwijs. Nu gaat ze een stapje verder met een functie als docent Biologie. ”In het begin was het erg spannend om als docent voor de klas te staan, echt een gooi in echt diepe. Gelukkig is het goed uitgepakt en heb ik geen last gehad van opstartproblemen”. Lonneke is docent van drie vwo-brugklassen, die ze uitstekend onder controle heeft. ‘’Het is voor mij natuurlijk een nieuwe ervaring, maar wat scheelt is dat hetzelfde geldt voor mijn klassen. Als ik een foutje maak hebben ze dat soms niet eens door’’.

Lonneke had zelf niet bedacht om als docent aan de slag te gaan, maar na een telefoontje van Colinda heeft ze deze uitdaging met beide handen aangepakt. Volgend jaar hoopt ze zelfs een educatieve minor te gaan volgen om zo haar lesbevoegdheid te halen. “Adhocdocent heeft me echt enthousiast gemaakt voor het onderwijs. Ik wist niet dat ik het in mij had”. Ook het contact met Adhocdocent heeft Lonneke als erg prettig ervaren. “Ik heb goed contact met mijn contactpersoon, ik kan bij haar altijd terecht met vragen. Het maakt niet uit hoeveel appjes ik stuur, er wordt wat mee gedaan!” Eenmaal gesetteld als docent, is Colinda een keer in de klas komen kijken. “Ik heb toen positieve feedback ontvangen, wat erg fijn is”.

Toch is haar nieuwe functie niet helemaal nieuw voor Lonneke. Ze is namelijk weer terug op haar eigen, oude middelbare school. Deze keer als docent, in plaats van leerling. “Het is leuk om weer terug te zijn, maar nog wel een beetje wennen om mijn oude docenten nu collega’s te noemen”. Lonneke blikt ook nog wel eens terug op haar eigen tijd op het Driestar College. ‘’Vroeger vond ik het bijvoorbeeld altijd zo overdreven als docenten zeiden dat ik mijn boeken moest klaarleggen. Nu begrijp ik dat echt helemaal”.

Hoewel Lonneke nog jong is, heeft ze gemerkt dat dat eigenlijk heel goed van pas kan komen in het onderwijs. “Doordat ik wat jonger ben, merk ik dat leerlingen me toegankelijk vinden. Ik kan goed meepraten over de dingen die bij hun spelen, hierdoor bouw ik snel een band met ze op. Na de les blijven er ook wel eens meiden hangen om nog even te kletsen, of te zeggen dat ik een leuke jurk aan heb!”

Lonneke hoopt komend schooljaar ook op het Driestar College aan de slag te gaan. “Zowel ik als de school zijn positief, dus dat heeft uitgepakt in een lange termijn samenwerking.”

Wil jij net als Lonneke ontdekken of het onderwijs iets voor jou is? Kom met ons in gesprek, loop een dagje mee en ontdek of werken in het onderwijs bij jou past!