”Wij bouwen aan een toekomst voor de kinderen”

‘’Ik wil niet aan de zijlijn staan; ik wil actief bijdragen aan het bouwen van een betere toekomst voor deze kinderen’’

Helemaal zeker of hij alles meekrijgt in zijn bagage, is Hans Wiersma niet. En over de vliegtickets twijfelt hij plots of die nu wel echt rond zijn. Het is een gezonde spanning voor een grote reis: Hans gaat in Sierra Leone een project van de stichting PoweredBy ondersteunen. Met zijn talenten in het onderwijs hoopt hij een steentje te kunnen bijdragen. “Ik ga mij inzetten voor een lokale stichting die een school heeft opgericht om jongeren van de vuilnisbelt af te halen en hen een beter toekomstperspectief te bieden. En hoe kan dat beter dan met onderwijs?”

De motivatie achter de missie

De school richt zich op de kinderen die op de vuilnisbelt leven. Met 600 leerlingen die al onderwijs ontvangen, is de ambitie om meer jongeren weg te trekken van een leven zonder perspectief. Hans’ rol? “Elke ochtend ga ik de leraren daar coachen. Zij staan voor grote klassen, soms met wel 100 leerlingen, zonder formele bevoegdheid. Met mijn ervaring hoop ik ze verder te helpen in hun cruciale werk.” De school richt zich op basisvaardigheden: lezen en schrijven aanleren en vervolgens elk kind specialiseren in een vak. Dit geeft ze een goede kans op een leven buiten de vuilnisbelt wanneer ze op hun 18e de maatschappij ingaan.

‘’In de ochtend coach ik de docenten en op de middag gaan we het dak op de school leggen. En een toegangsbrug bouwen waardoor de school bereikbaar wordt vanuit Freetown. Nu moet je ongeveer 2,5 km lopen om bij de school te komen.’’

Kansen bieden in een uitzichtloze situatie

“Veel kinderen en jongeren leven op die grote vuilnisbelt naast de locatie van de school. Geen perspectief, veel onveiligheid. Drugsgebruik, zelfs onder jonge kinderen, is een groot probleem,” vertelt Hans, duidelijk onder de indruk van zijn reisbestemming. Sierra Leone, met zijn roerige geschiedenis en recente onrust, biedt een complexe achtergrond voor dit project. Maar Hans kijkt verder dan de uitdagingen: “Het is een land met veel uitdagingen, ja. Maar wat ik daar ga doen – leraren coachen, meehelpen aan de bouw van een school – dat heeft de potentie om echt iets te veranderen. We gaan niet alleen een dak en een toegangsbrug bouwen; we bouwen aan een toekomst voor deze kinderen.”

Actief bouwen aan een betere toekomst voor de kinderen

Hans: “Van jongs af aan heb ik de wereld verkend, als reisleider gewerkt, en altijd een passie gehad voor het ervaren van nieuwe culturen. Maar wat me nu drijft is niet alleen de lust voor avontuur; het is de diepe overtuiging dat onderwijs de sleutel is tot verandering. Ik wil niet aan de zijlijn staan; ik wil actief bijdragen aan het bouwen van een betere toekomst voor deze kinderen.”

Met een praktische aanpak en een nuchter besef dat hij er maar twee weken is, kijkt Hans uit naar de impact die hij kan hebben: “Aan het einde van deze twee weken hoop ik dat we niet alleen een fysieke structuur hebben neergezet, maar ook dat ik de leraren heb kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Ik wil ze laten zien dat ze ertoe doen. Ze positieve energie geven en laten weten dat wat ze doen, het verschil maakt. Dat onderwijs, hoe klein de stapjes soms ook lijken, levens kan veranderen.”

Een duurzame verbinding

Voor Hans is dit project meer dan een eenmalige missie. “Ik hoop een duurzame verbinding te leggen tussen deze school en gemeenschappen hier in Nederland. Het is het begin van iets groters, een beweging die we samen kunnen voeden.”

Elk beetje helpt

Terwijl alle materialen voor het project al zijn gefinancierd, blijft de behoefte aan steun bestaan. “Meer geld betekent meer kinderen die we kunnen helpen. We willen minstens nog 300 extra kinderen de kans geven op onderwijs en elk beetje helpt,” benadrukt Hans. Maar het gaat Hans niet alleen om financiële steun. Hij gelooft sterk in het belang van persoonlijke inzet en de impact die iedereen kan hebben, ongeacht de schaal. “Ik ga dat doen in Sierra Leone, maar iedereen kan impact maken in zijn of haar omgeving. Ga eens een bak koffie drinken met je eenzame buurman of help die collega die het moeilijk heeft op het werk.”

Hans gaat niet alleen

Hans onderneemt deze reis samen met een groot team. Hij gaat met de Stichting PoweredBy, die de kracht van mankracht en financiële middelen bundelt om projecten zoals deze te realiseren. Wil jij het project waar Hans aan meehelpt ondersteunen? Dat kan via deze link!