Juf Maike

Waarom zou je gaan bloggen als docent, je hebt al zoveel werk! “Toch gewoon gaan doen!” zegt Maike Douglas, onderwijsblogger sinds 2013. Na afloop van een training van de Adhocacademy weten we dankzij Maike waarom én hoe je moet bloggen als docent.

Voor Maike begon het als een plek waar ze haar onderwijsideeën kwijt kon. Ze adviseert ook om vanuit die motivatie te starten: je vindt het leuk om te schrijven, of je bent op zoek naar een uitlaatklep. Inmiddels komen er op www.jufmaike.nl dagelijks ongeveer 85.000 bezoekers. “Veel mensen vinden het interessant om de mening of ervaringen van een ander te lezen. En niet onbelangrijk: veel docenten willen ook gewoon goede tips”, legt Maike uit. Als docent is geen enkele werkdag hetzelfde, genoeg om over te schrijven dus. Na een periode van bloggen ontdek je vanzelf welke onderwerpen goed gelezen worden.

Hoe ziet het leven van een onderwijsblogger eruit? Om halfzes gaat de wekker van Maike. Ze ontbijt achter haar laptop en schrijft tegelijkertijd haar blog. Ook noteert ze nieuwe plannen voor haar blog. Wekelijks publiceert zij meerdere blogs. Rond kwart voor 7 vertrekt ze richting school, waar ze rustig kan opstarten. Wanneer haar zoontje op bed ligt, klapt ze vaak nog even haar laptop open om aan haar blog te werken.

Tijdens de training legt Maike verder uit aan de deelnemers hoe je een blog kunt starten. Waar koop je een domeinnaam? Hoe regel je de vormgeving? En hoe vaak publiceer je een blog? Praktische vragen die de deelnemers helpen om morgen al te kunnen starten met een eigen blog.

Maar waar ga je over schrijven als docent? Maike verzamelt al haar ideeën in d’r telefoon, maar een notitieboekje op zak hebben kan ook werken. Schrijf bijvoorbeeld een blog over jouw lesmateriaal, de beste lestips, de actualiteit of reviews van boeken en vakliteratuur. Het kan je ook helpen om te schrijven over iets wat je dwars zit. “Lijstjes werken ook altijd goed! Bijvoorbeeld ‘15 keer wat leerkrachten denken op een hete dag’. Mensen vinden het grappig om zo’n lijstje door te lezen!”.

De blog heeft Maike veel gebracht, zo maakt het haar creatiever in haar lesplannen. Daarnaast geeft het energie dat ze haar ei kwijt kan op de website. De blog “De brief aan Sander Dekker” is een goed voorbeeld. Dit stuk ging begin mei 2017 viraal en kort daarop had ze de Staatsecretaris van Onderwijs op lesbezoek. “Jij bent eigenlijk een powergirl,” zegt een deelnemer van de training enthousiast, “je deelt je onderwijsvisie en je beïnvloedt mensen vanachter je computer!”. “En nu is het aan jou! Ik ben wel benieuwd naar jullie blogs!” lacht Maike.

Ook interesse in de training Bloggen als docent? Laat het ons weten!