‘Ik probeer elke dag een lach op hun gezichten te krijgen’

Charlotte, leerkracht groep 7/8

Lees het verhaal van Charlotte

Basisonderwijs

Als leerkracht voor de klas

Elke dag een klas vol kinderen met veel energie. De een heeft het in zich om professor te worden, de ander verpleegkundige en weer een ander vrachtwagenchauffeur. Welke niveau een kind ook heeft, als groepsleerkracht kan je het beste uit ieder kind halen. Als leerkracht sta je aan de basis van de ontwikkeling van kinderen. Help jij hen te groeien?

Wij zijn er voor jou. Wij willen je graag beter leren kennen om jou een droombaan te bezorgen in het basisonderwijs. Wij leiden op, trainen en coachen je on the job. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de pagina van Adhocdocent Acadamy.

Als een vacature niet online staat

Wij hebben diverse vacatures in het basisonderwijs. Staat jouw vacature in de onderbouw of bovenbouw niet op onze website? Het kan goed zijn dat wij deze wél hebben, maar nog niet op de website hebben staan. Neem contact met ons op, wij willen graag horen waar jij naar op zoek bent! Bekijk hier onze vacatures in het basisonderwijs. Zo kom jij via Adhocdocent als juf of meester voor de klas.

Bekijk onze vacatures

Belangrijke vragen als je op een basisschool gaat werken

Welke opleiding heb ik nodig om leerkracht basisonderwijs te worden?

Als je les wilt geven in het basisonderwijs, dan heb je een PABO diploma nodig. Dit diploma kun je halen op de meeste hogescholen in Nederland en duurt, afhankelijk van je vooropleiding en werkervaring, twee tot vier jaar. Naast een voltijd studie is het ook mogelijk om de PABO te volgen in deeltijd of in duale variant waarbij je direct voor de klas staat en salaris ontvangt.

Wat zijn normale werktijden in het basisonderwijs?

Als je een hele dag lesgeeft, begin je uiteraard op tijd om al het lesmateriaal nog even klaar te leggen en de leerlingen te ontvangen. Het verschilt per school, maar meestal is dat rond 08.00 uur. De lessen duren meestal tot 14.30 (bij een continu rooster) of 15.30 uur (bij een regulier rooster). Als de leerlingen naar huis zijn, heb je tijd om je voor te bereiden op de volgende dag, een teamvergadering of het spreken van ouders bijvoorbeeld. Afhankelijk van de school waar je werkt, ben je eind van de middag klaar. Dit is meestal ergens tussen 16.30 en 17.30.

Kan ik in alle groepen lesgeven?

De meeste leerkrachten hebben een voorkeur voor onder- of bovenbouwgroepen. Wij raden aan om als beginnend leerkracht les te geven in meerdere leeftijdsgroepen. Na 2 jaar weet je dan beter wat bij je past en kan je er voor kiezen om een vaste groep te gaan lesgeven.

Wat zijn doorgroeimogelijkheden in het basisonderwijs?

Als je voldoende ervaring hebt opgedaan voor de klas, kan het heel interessant zijn voor je eigen ontwikkeling om een overstap te maken naar een andere school met een andere werkwijze, andere aanpak en andere visie. Als het bij je profiel past, kun je ook ontwikkelen richting een coördinerende rol en zelfs leidinggevende rol. Je wordt dan bijvoorbeeld onderbouw of bovenbouw coördinator. Wil je echt eindverantwoordelijk zijn over alles wat er in je school gebeurt, dan volg je een route tot schooldirecteur. Hier zijn aanvullende opleidingen voor. Er zijn ook leraren die de overstap maken naar het voortgezet onderwijs. Je gaat je dan specialiseren in één vak, bijvoorbeeld Nederlands of Wiskunde.

Wat verdient een leerkracht basisonderwijs?

Per maand ontvangt een startende leerkracht (met diploma) €2678,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Met meer ervaringsjaren kun je doorgroeien tot een salaris van €4113,- bruto per maand. Salaris is altijd volgens de CAO Onderwijs.

‘Ahocdocent regelde alles voor mij zodat ik mij volledig kon concentreren op het lesgeven. Heel fijn!’

Charlotte

Basisonderwijs vacatures