Zij-instromer banner

Hoe maak jij als zij-instromer de stap naar het onderwijs?

Wil jij de overstap naar het voortgezet onderwijs maken? Adhocdocent werkt graag samen met zij-instromers die passie hebben voor jongeren. Wij krijgen veel vragen over het maken van de overstap naar het onderwijs. De meest gestelde vragen hebben we op een rij gezet en alvast beantwoord op onze pagina met veel gestelde vragen.

Overweeg je serieus om de overstap te maken? Check dan onderstaande stappen, om je te helpen bij het maken van je keuze:

1. Kriebelt het onderwijs? Loop een aantal dagen mee met een docent!
Vraag een docent uit jouw netwerk of bel naar een school bij jou in de buurt en vraag of je één of meerdere dagen mee kunt lopen. Op deze manier kun je ontdekken of je enthousiast wordt van het docentschap. Zorg dat je meekijkt bij diverse niveaus en leerjaren, zodat je beter kunt inschatten wat er bij je past. Twijfel je over welk vak je wilt gaan geven, kijk dan ook mee bij verschillende docenten.

Wanneer je uit een bepaalde branche komt waar je leerlingen iets over kunt vertellen, vraag dan aan de betreffende docent of je een gastles kunt geven. Zo ervaar je alvast hoe het is om voor de klas te staan.

In deze oriëntatiefase kan het ook waardevol zijn om aan de slag te gaan voor organisaties die informatieve gastlessen organiseren op middelbare scholen. Denk bijvoorbeeld aan gastlessen over pesten, gezonde voeding of duurzaamheid.

2. Is het meelopen goed bevallen?
Win meer informatie in door in gesprek te gaan met docenten die ervaring hebben met het vak, de doelgroep en jouw situatie.

Denk na over de leuke en de lastige kanten van het docentschap. Lesgeven is veel meer dan voor een groep staan. Hoe wil jij als docent jouw kwaliteiten inzetten en hoe ga je met eventuele valkuilen om? Beantwoord dan – eerlijk – de vraag of het vak bij je past. Kan jij de tijd en energie vrijmaken voor deze nieuwe stap? Bereid je erop voor dat het, zeker in het begin, zwaar zal zijn. Het is een investering!

3. Wil jij de opleiding gaan volgen?
Ga op zoek naar een onderwijsinstelling waar ze de opleiding aanbieden die jij wilt gaan volgen. Bij veel hogescholen is het mogelijk om een deeltijdopleiding of zelfs thuisstudie te volgen. Verwacht je dat je op basis van je achtergrond vrijstellingen kunt krijgen? Informeer bij een of meerdere hogescholen hoe lang de docentenopleiding voor jou gaat duren.

4. Heb jij je ingeschreven voor een lerarenopleiding?
Schrijf je vervolgens vrijblijvend in via onze website, wij gaan dan aan de hand van jouw profiel op zoek naar een uitdaging die bij je past. Uiteraard kun je zelf aangeven hoeveel lesuren je beschikbaar bent naast je studie, in welke regio je aan de slag wilt en met welk type klassen je wilt werken.

Inschrijven bij Adhocdocent