Marloes

Steeds vaker worden wij gebeld door enthousiaste professionals uit diverse sectoren met de vraag of zij-instomen binnen het onderwijs mogelijk is. Deze professionals hebben vaak veel relevante werkervaring opgedaan in de praktijk. Dagelijks enthousiasmeren wij docent en talent voor het onderwijs, dus hoe leuk is het als mensen met zoveel talent en ervaring de wens uitspreken om voor de klas te staan! Maar wat komt hier nu eigenlijk allemaal bij kijken?

Om te beginnen vragen wij uiteraard altijd naar de motivatie: waarom overweeg je een overstap naar het onderwijs? De motivatie van onze bellers loopt nogal uiteen. De een is enthousiast geworden na een positieve ervaring op de school van hun zoon of dochter; ‘Toen ik zag wat de mentor van mijn zoon betekende voor ons, ben ik gaan nadenken over het onderwijs’. Daarnaast is het overdragen van kennis voor veel zij-instromers een belangrijke motivator. Na jarenlange ervaring in een andere sector te hebben opgedaan, kan het ontzettend leuk zijn om jouw kennis te delen met jongeren. Het is een uitdaging om jouw leerlingen te boeien en enthousiast te maken over jouw vak, maar als dit lukt kun je echt wat met de leerlingen bereiken. Het is aan jou als docent de uitdaging om de kennis op een prikkelende manier te delen.

Ben jij na het lezen van deze intro enthousiast om aan de slag te gaan? Mooi! Dan kunnen wij jou wellicht helpen tijdens je verdere oriëntatie. Vaak is een belletje naar ons een van de eerste stappen. Ondanks de enorme hoeveelheid informatie op het internet is het vaak lastig om wegwijs te worden in een passende route naar een baan als docent. In mijn ogen is de belangrijkste eerste stap om goed te weten waar je aan begint. Daarom is ons eerste advies altijd: loop mee met een docent! Zo ervaar je wat het is om voor een klas te staan en wat er zoal bij komt kijken.

Het onderwijs is breed en divers; van het uitdelen van veterdiploma’s in de kleuterklas tot ICT doceren op het mbo. Heb je ontdekt welke doelgroep het beste bij je past? En waar haal jij de meeste voldoening uit? Geen enkele dag is hetzelfde want jouw leerlingen zorgen voor genoeg afwisseling! Over de leerlingen gesproken; voor hen moet je het doen! Je moet hart voor kinderen of tieners hebben, ook al vertonen ze soms bijzonder of lastig gedrag. Lukt het jou om met een juiste aanpak de pubers te enthousiasmeren voor jouw vak? Dat geeft pas echt voldoening!

Vanaf de zijlijn krijgen we vaak mee dat het volgen van de ontwikkeling van jouw leerlingen het mooiste onderdeel van het docentschap is. Het hele proces begeleiden van de leerling, van stuiterende brugklasser tot verantwoordelijke eindexamenkandidaten.

Leerlingen hebben humor, ze laten je na een werkdag met een glimlach richting huis gaan. Zoals een van onze docenten laatst zei; ‘Na elke dag denk ik aan het lied van Elton John, I’m still stand
ing
’. Maar we hebben wel weer geleerd én gelachen vandaag. Denk jij dat je een dag lesgeven ook met een grote glimlach afsluit? Dan is het onderwijs welllicht iets voor jou!

Enthousiast over het onderwijs? Loop dan eerst een dagje mee! Wij helpen je graag verder in je zoektocht. Kijk hier voor meer informatie over zij-instromen.