plaatjes-bij-blog

Marleen Kalle (24) werkt via Adhocdocent op de Fritz Redlschool in Utrecht, een school verbonden aan de afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht. Marleen is bevoegd docent LO  en heeft ervaring opgedaan binnen het PO, VO en speciaal onderwijs.
 
De vakantie lijkt alweer lang geleden, de eerste week van dit schooljaar is voorbij gevlogen. Er is geen tijd om rustig te schakelen tussen de vakantie- en werkmodus. Mijn collega’s zijn druk bezig met het inrichten van hun lokaal, een nieuwe lesmethode, een startvergadering of het schrijven van een groepsplan. Het lijkt alsof hun dagen te kort zijn. En ik als gymdocent, ik hoef niets te doen, want mijn dag zit er op nadat ik de gymzaal opgeruimd heb. Toch? Toch niet.

Er zijn zat vooroordelen over gymdocenten, soms waar, soms niet. Oordeel zelf, ik laat je graag zien hoe de eerste week van mijn nieuwe schooljaar in het speciaal onderwijs eruitzag. Waar een wiskundedocent checkt of zijn whiteboardmarkers in zijn tas zitten en of de batterijen in zijn rekenmachine nog werken, zo begint mijn voorbereiding met een goede werkoutfit. Een leuk klusje, bijna een hobby. Voor de start van dit schooljaar heb ik knalroze sportschoenen gekocht, zo fel, ze geven bijna licht. Zo zien de leerlingen mij in ieder geval stralen voor de klas, zelfs op een slechte dag.

Maar ook voor ons als gymdocenten zijn de eerste dagen op school goed gevuld: de gymzaal wordt gepoetst en gezogen en er wordt vergaderd. Voor mij soms wat slaapverwekkend, zo’n nieuwe reken-of taalmodule. Maar na de vergadering werk ik met mijn collega aan een nieuwe methode voor in de gymzaal. De gymregels worden aangescherpt, we stellen een activiteitenplanning op en de eerste sportprojecten gaan in september al van start. Als laatste lees ik deels de leerlingendossiers door. Zo ik ben voorbereid, laat de leerlingen maar komen.Inmiddels is de eerste tekening binnen, hoe cool is dat! Daarentegen heb ik ook de eerste scheldwoorden naar mijn hoofd geslingerd gekregen, heb ik conflicten op moeten lossen en is de eerste blauwe plek van dit schooljaar al bijna van mijn bovenarm verdwenen. En dan de hilarische momenten die je met de leerlingen beleeft; Ik deed met de klas het tikspel ‘vos, kom uit je hol’. Ineens voel ik niet één, maar twee happen in mijn billen, en nee de ‘vos’ wilde niet zomaar loslaten, het zal vast konijnachtig gesmaakt hebben.

Niet alleen tijd voor spelletjes, ook de eerste grof motorische testjes zijn weer afgenomen in de gymzaal. Altijd leuk om echt de tijd te nemen voor de individuele leerling. Soms moeten we nog snel wat in het kantoor ophalen of moet er een verjaardagskaart geschreven worden. Ze vragen dan het hemd van mijn lijf: ‘juf, slaap je ook op school?’. Nee, dat niet, naast een leuke baan heb ik ook nog een leuk vrijetijdsleven. ‘Maar juf, dan zal uw slaapkamer wel vol met sportballen liggen, zoiets als een ballenbak bij de Ikea.’ Ook dat niet, maar wat er wel ligt laat ik maar achterwege.

Voordat ik het door heb zit de eerste week er op. Een week van een gymdocent ziet er misschien toch anders uit dan de vooroordelen doen vermoeden. Eigenlijk ben ik nu, na mijn eerste week vol indrukken en eerste overuren, zo moe, dat ik het liefst op de bank in slaap val, om niets meer te hoeven doen. Maar voordat ik dat doe, ga ik eerst even sporten…

referentie-marleen-kalle

 

 

 

 

Is schrijven ook helemaal jouw ding? Meld je aan als blogger en schrijf af en toe over jouw belevenissen voor de klas of binnen het onderwijs! Aanmelden kan door een mail te sturen naar marketing@adhocdocent.nl.