Onderwijsblog

Een school is een veelomvattende organisatie waarbinnen allerlei talenten en vaardigheden nodig zijn. Binnen Adhocdocent krijgen wij dit dagelijks mee en daarom delen we dit graag met jullie. Zowel de schooldirecteuren als docenten laten ons zien hoe groot de verscheidenheid is binnen het Nederlandse onderwijs. Adhocdocent is enthousiast over deze diversiteit. Wat een mogelijkheden en kansen binnen de jobs onderwijs! Geregeld vragen wij ook aan onze docenten om een onderwijsblog te schrijven. Zo’n blog gaat over onze docenten en hun jobs in het onderwijs.

Wil jij een kijkje in de wereld van de mensen die diverse jobs in het onderwijs vervullen? Dat kan! Onze onderwijsblogs zijn verhalen van personen die jobs in het onderwijs vervullen. Ze delen met jou hun ervaringen en tips, zodat ook jij daar weer iets van op kan steken. We hopen op deze manier een allesomvattend beeld te geven van wat er op een school gebeurt.

Hoe ervaart een zij-instromer het docentschap? En hoe is het om als student te werken als docent? Of hoe is het om op verschillende scholen de job leerkracht te vervullen? Ook lees je hieronder verhalen van ervaren onderwijsmensen die er bewust voor kiezen om tijdelijke banen aan te nemen. Kortom, neem er even de tijd voor en ontdek al lezend welke kansen er achter de voordeur van de school liggen!

Enthousiast geraakt? Wil jij het onderwijs ook ervaren? Wil je de job leerkracht vervullen of op andere onderwijs jobs aan de slag? Laat het onze recruiters weten en schrijf je vrijblijvend in.

Wil – “Ik ben nog te jong om afscheid te nemen” 23 juni 2020 - “Ik ben nog te jong om afscheid te nemen” De woorden van Wil (67) die sinds vorig jaar gepensioneerd docent is. We spraken hem over zijn overstap naar het onderwijs, het werken als gepensioneerd docent en die impact die hij heeft (gehad). 
Marthe – “Als we toch naar school moeten, hebben we liever u!” 16 juni 2020 - Als we toch naar school moeten, hebben we liever u! “Ik denk dat ik het mooiste beroep heb!” Een aantal weken geleden spraken we Marthe (21) over de keuze voor het onderwijs, de impact die je hebt als docent (ook in afstand onderwijs) en haar ervaring met het werken via Adhocdocent.
Maak impact als docent | Maarten 11 mei 2020 - 🕑 Leestijd: < 1,5 minuut Herinner jij je docent nog? Maarten (38) over juf Joke ‘En toen kwam ik ineens weer in contact met mijn lievelingsjuf, juf Joke.’ Zo eindigt Maarten (38) zijn verhaal aan de telefoon, wanneer ik hem vraag om meer te vertellen over de leerkracht die impact op hem heeft gemaakt. Dik 30 jaar geleden zat Maarten op basisschool de Eshof in Houtwijk. Hij weet daar niet zoveel meer van, maar van één juf weet hij nog steeds: dat is en blijft mijn lievelingsjuf. Het was zijn juf in groep 2, namelijk juf Joke.
Maak impact als docent | Elizabeth 23 april 2020 - Herinner jij je docent nog? Elizabeth (19) reageerde direct bevestigend op de vraag via Instagram of zij de docent nog herinnerde die het meeste impact op haar heeft gemaakt. Haar antwoord was niet alleen instemmend, maar ook onderbouwd: ‘Hij deed alles in afhankelijkheid van God en liet mij zien hoe een docent hoort te zijn!’ Elizabeth heeft het over docent Bezemer die haar tot op heden inspireert voor de invulling van haar lessen.
Hoe docenten het werken op afstand ‘overleven’? 14 april 2020 - Hoe docenten het werken op afstand ‘overleven’? Ineens kun je de dagen flexibel inplannen en hoef je niet meer naar school. Geen volle klassen meer, maar een groepsgesprek met de klas via Microsoft Teams naar aanleiding van de gedeelde lesstof en huiswerkopdrachten op It’s learning. Het is mooi om te zien hoe sommige docenten hun draai weten te vinden met de digitale lessen en hoe zij de leerlingen via een filmpje weten te motiveren om aan de slag te gaan met de lesstof. Wij spraken een aantal docenten over het werken in quarantaine en de daarbij komende struggles.
Alle leerkrachten en docenten: bedankt! 7 april 2020 - 🕑 Leestijd: < 1 minuut Alle leerkrachten en docenten: bedankt! Als docent of leerkracht doe jij `gewoon’ je werk. Je bereidt met passie je lessen voor, biedt leerlingen een luisterend oor, geeft straf en complimenten wanneer dit nodig is en brengt leerlingen kennis en principes bij. De normaalste zaak van de wereld, voor jou als docent of leerkracht. Zelfs nu in deze onzekere tijd.  
5 tips voor gezond thuiswerken 1 april 2020 - 🕑 Leestijd: 1,5 minuut We moeten er allemaal aan geloven: thuiswerken. Voorlopig blijven de scholen gesloten en wordt er op afstand les gegeven aan de leerlingen. Door het vele werk achter je beeldscherm is het een uitdaging om deze quarantaine weken gezond te blijven. Reden genoeg om deze 5 tips door te nemen van Andries, docent Lichamelijke Opvoeding. Succes!
NIEUW: Adhocdocent Invalpool PO 8 november 2019 - Nieuwe invalpool binnen christelijk onderwijs! Wanneer je onze social media volgt, kan het je niet ontgaan zijn… Adhocdocent is een nieuwe invalpool binnen het christelijk basisonderwijs gestart: Adhocdocent PO!
De laatste loodjes van het schooljaar! 26 juni 2019 - We zitten alweer in de laatste schoolweken voor de zomervakantie. Tijd om af te tellen, maar ook vooral om heel hard te werken en veel te doen. Wim is een ervaren docent en deelt graag wat bruikbare tips voor de laatste schoolweken. We hopen dat het je helpt om de laatste loodjes niet als zwaar te ervaren.
Het verhaal van docent Willeke 6 mei 2019 - Willeke is werkzaam als docent Beeldende Vorming. Via Adhocdocent was het mogelijk om als stage een kleine vacature op te vullen. Willeke vindt het waardevol om vanuit haar eigen ervaringen iets mee te geven aan de leerlingen, zodat zij handvatten hebben voor het heden en de toekomst.
Het verhaal van docent Suze 6 mei 2019 - Suze is werkzaam als docent Maatschappijleer. Via Adhocdocent was het mogelijk om naast haar stage een kleine vacature te vervullen. Suze vindt het mooi om als jonge docent een voorbeeld te zijn voor de leerlingen en zo impact te hebben op hun leven en denkwereld.
Het verhaal van docent Pieter 6 mei 2019 - Pieter is werkzaam als docent Economie. Pieter is een docent die na jaren praktijkervaring ervoor heeft gekozen om het onderwijs in te gaan. Hij geeft les vanuit de persoon en zoekt de relatie met de leerling.
Het verhaal van docent Dirk-Jan 6 mei 2019 - Dirk-Jan is werkzaam als docent Wiskunde en Rekenen. Dirk-Jan is een geduldige en begripvolle docent die (net als zijn oud-docent Natuurkunde) op inhoudelijk en persoonlijk vlak impact wil hebben bij de leerlingen.
Het verhaal van docent Guido 3 mei 2019 - Het verhaal van docent Guido Guido is werkzaam als docent Nederlands. Afgelopen schooljaar is hij via Adhocdocent gestart in het voortgezet onderwijs en treedt aankomend schooljaar in dienst bij de school. Guido is een vrolijke docent die het belangrijk vindt om vanuit de relatie met de leerlingen hen iets mee te geven voor de toekomst.
VORSTelijk in gesprek: Laura deelt dé tips! 25 april 2019 - Wat doe je als tien leerlingen een vinger opsteken en graag állemaal tegelijk iets over het onderwerp willen zeggen? En hoe zorg je voor een positief groepsgesprek in de klas over een gevoelig onderwerp? In de training van Peter Munneke zijn de docenten actief aan de slag gegaan rond het thema interactie in de klas. Laura Bobeldijk was erbij en zij deelt graag met jou de belangrijkste tips!
Werken als invaldocent: Anja deelt tips! 15 april 2019 - Anja is een ervaringsdeskundige op het gebied van invallen. Als invaldocent komt zij de meest uiteenlopende situaties tegen en is zij te vinden op verschillende scholen. Anja vertelt in deze blog wat het werk als invaldocent zo leuk maakt en hoe het voor haar haalbaar blijft om dit te blijven doen.
Hoe is het nu met…Frans? 14 november 2018 - Beeld: Sanne Bas Frans schreef zich 2 jaar terug in bij Adhocdocent. Hij had zijn studie Bedrijfseconomie afgerond en was eigenlijk wel benieuwd naar de mogelijkheden binnen het onderwijs. Wij dachten natuurlijk graag met hem mee! Eerst heeft hij voor een periode als leswaarnemer gewerkt, daarna ook nog tijdelijk als docent Wiskunde.
Tijmen – Halen jullie allemaal een voldoende? Patat! 2 mei 2017 - Tijmen stond al op jonge leeftijd voor de klas tijdens zijn opleiding als docent aardrijkskunde. Na het afronden van zijn afstudeeropdracht is hij via Adhocdocent in dienst van de school gekomen. Op dit moment staat hij voor de klas als docent aardrijkskunde en neemt hij lessen waar van een afwezige docent Natuurkunde.
Marlien – Van student naar docent 2 mei 2017 - Marlien is student Economics & Business in Rotterdam en heeft via Adhocdocent de charme van het onderwijs ontdekt. Naast haar master werkt zij op dit moment als docent economie, waar ze veel van leert en tegelijkertijd geniet van het contact met de leerlingen.
Arie – Flexibel doceren 1 mei 2017 - Arie raakte tijdens een beurs aan de praat met de dames van Adhocdocent. Hij liet zijn gegevens achter en ging een aantal maanden later aan de slag als docent op een middelbare school. Inmiddels is hij direct in dienst bij de school als docent rekenen.
Martine – Je bevoegdheid halen door het onderwijstraineeship 6 april 2017 - Martine is aan het begin van schooljaar 2016/2017 gestart als onderwijstrainee bij Adhocdocent. Tijdens haar studie psychologie kwam ze via Adhocdocent als waarnemer terecht op haar oude middelbare school. 
Wijnanda – Het onderwijs stal mijn hart! 23 maart 2017 - Wijnanda is na haar LIO-stage aan de slag gegaan via Adhocdocent. Momenteel is ze werkzaam op een middelbare school als docent Nederlands. Al snel heeft Wijnanda het onderwijs in haar hart gesloten.
Anke – Afwisselend onderwijs als interim docent 17 februari 2017 - Anke werkt sinds 2012 via Adhocdocent als interim docent. Na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit in Utrecht heeft ze al snel de stap naar het onderwijs gemaakt. Anke is een bevlogen docent die houdt van afwisseling.
Arina – Weinig werkervaring? Dacht het niet! 22 januari 2017 - Arina werkt via Adhocdocent op verschillende scholen in Rotterdam en omstreken. Na het afronden van haar studie ‘Maatschappelijk Werk en Dienstverlening’ maakt ze kennis met een arbeidsmarkt waar het voor starters lastig is om aan een baan te komen.
Hilde – Kriebels in je lijf 11 november 2016 - Hilde Schalkwijk werkt via Adhocdocent op het Waldheim-mavo in Baarn, ze maakte onlangs de stap van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Voor deze stoere stap heeft Hilde op 5 oktober 2016 de titel ‘Adhocdocent van het jaar’ ontvangen.