Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen en antwoorden zijn opgesteld voor de personen die op een docentenfunctie aan de slag gaan. We organiseren ook andere (onderwijsondersteunende) projecten, waarop andere voorwaarden van toepassing zijn. Uiteraard laten we dit voorafgaand aan je weten.

Staat jou vraag hier niet tussen? Neem dan contact op met een van onze vestigingen bij jou in de buurt.

Heeft Adhocdocent een Verklaring Betalingsgedrag (WKA verklaring)?

Adhocdocent heeft een WKA verklaring. Je vind de meest recente WKA verklaring via deze link.

Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

Solliciteren of inschrijven bij Adhocdocent kan op twee manieren.

Reageren op een vacature
Nadat je jouw cv en gegevens hebt achtergelaten naar aanleiding van een openstaande vacature, nemen wij contact met je op. Wanneer jouw cv en profiel aansluiten bij de vraag van de school plannen we een kennismakingsgesprek in. Eerst bij ons op kantoor en later bij de school.

Mochten we voor de vacature waar jij op hebt gesolliciteerd al mensen voorgesteld hebben, dan kijken we samen met jou naar andere mogelijkheden. Adhocdocent streeft ernaar vacatures zo snel mogelijk te vervullen en een school op korte termijn kennis te laten maken met een vervangende docent. Het kan dus zijn dat de vacature waar je op solliciteert al vervuld is. De kans dat er op korte termijn een soortgelijke vacature ontstaat is groot, zodra dit het geval is, nemen we contact met je op. Je kunt vervolgens zelf aangeven of je geïnteresseerd bent in de nieuwe vacature.

Nadat je door ons bent voorgesteld bij de school, volgt een gesprek op school. Bijvoorbeeld met een leidinggevende of toekomstige collega. Soms vragen ze je een proefles te geven of een dag mee te lopen. Wanneer je wordt aangenomen, bespreken we de arbeidsvoorwaarden en stelt Adhocdocent een arbeidsovereenkomst op. Alle praktische zaken, bijvoorbeeld je eerste lesdag, de lesmethode waar je mee aan de slag gaat etc., bespreek je met de school.

Open sollicitatie
Nadat je het inschrijfformulier hebt ingevuld bekijken onze recruiters deze nauwkeurig en schatten ze jouw mogelijkheden en kansen in. Wanneer er mogelijkheden zijn word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek om daar verder over door te praten. Er wordt gezocht naar een passende uitdaging en waar mogelijk wordt er direct een specifieke functie aan je voorgelegd. Ook in dat geval kun je zelf aangeven of je geïnteresseerd bent in de vacature die aan je voorgelegd is.

Wat houdt het zij-instroomtraject precies in?

Het is mogelijk om als zij-instromer zonder onderwijsbevoegdheid voor de klas te staan. Het is het wel een vereiste dat je een hbo- of wo-diploma op zak hebt en relevante werkervaring is daarnaast ook belangrijk. Vaak willen scholen wel dat je binnen een bepaalde periode alsnog je bevoegdheid haalt.

Deelname een aan zij-instroomtraject is mogelijk voor tekortvakken: Nederlands, Engels, Frans, Duits, wiskunde, natuurkunde of scheikunde. Hoe het traject er vervolgens uitziet is voor iedereen verschillend om dat het aansluit bij je achtergrond en de ervaring die je als hebt. Wil je de sprong naar het onderwijs wagen? Schrijf je dan vrijblijvend in en wij bekijken samen met jou de mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld via de Adhocdocent Academy kosteloos je bevoegdheid halen.

Ik heb een mbo-diploma, kan ik aan de slag als zij-instromer?

Ja, met een technische mbo-diploma is dat mogelijk. Wanneer je als docent aan de slag wilt, is het behalen van een lesbevoegdheid daarna wel een vereiste. Je kunt er dan voor kiezen om een lerarenopleiding te volgen. Wanneer je gaat voor een ondersteunende functie heb je meestal geen aanvullend diploma nodig.

Ik heb een hbo- of wo-diploma, kan ik aan de slag als zij-instromer?

Ja, je kunt lesgeven in vakken die aansluiten bij je vakgebied. Het is wel belangrijk dat je daarnaast, binnen twee jaar je onderwijsbevoegdheid haalt. Dit kan door het volgen van een (verkorte) lerarenopleiding. Of, wanneer je een bachelordiploma hebt die aansluit bij een schoolvak, door een kopopleiding van een jaar.

Ik heb al een lange tijd geen lesgegeven, kan ik reageren op een vacature?

Ja, absoluut! Je kunt reageren op vacatures die aansluiten bij jouw onderwijsbevoegdheid. Uiteraard ondersteunen we je waar nodig, zodat je je zo snel mogelijk weer op je gemak voelt voor de klas. Zo kun je bijvoorbeeld een opfriscursus volgen bij een van onze docententrainers.

Ik ben zzp’er, kan ik via Adhocdocent aan de slag?

De wet- en regelgeving voor zzp’ers is onderhevig aan verandering. Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om aan de slag te gaan op basis van een zzp-constructie. Geef bij je intakegesprek aan dat je daar interesse in hebt, zodat we kunnen bekijken of je aan de voorwaarden voldoet.

Ik sta al ingeschreven in jullie bestand en heb interesse in een vacature, wat moet ik doen?

Wanneer je al ingeschreven bent, kun je bij interesse mailen naar info@adhocdocent.nl. Vermeld dan in je e-mail dat je al bij ons ingeschreven bent en om welke vacature het gaat.

Waarom moet ik verplicht mijn cv achterlaten als ik me bij jullie inschrijf?

Omdat we graag een goed beeld van je krijgen. Alleen zo kunnen we een vacature aan je voorleggen die goed bij je past. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met je persoonlijke gegevens.

Ik heb gesolliciteerd, wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens?

We gaan altijd zorgvuldig en vertrouwelijk om met jouw persoonsgegevens. We gebruiken je gegevens om een baan te vinden die aansluit bij je profiel.


Met welke soort scholen werken jullie samen?

Adhocdocent werkt samen met scholen door heel Nederland, met zowel openbare als christelijke scholen.

We hebben vacatures die aansluiten bij een breed onderwijsaanbod, zo zoeken we docenten voor het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook voor speciaal en passend onderwijs, het mbo en hbo. Mocht je voorkeur uitgaan naar een bepaalde locatie of type onderwijs, geef dit dan aan bij je inschrijving.

Kan ik rekenen op begeleiding vanuit Adhocdocent wanneer ik voor de klas sta?

Ja, wanneer nodig kunnen we passende ondersteuning bieden. We vinden het namelijk belangrijk dat je als docent met plezier aan het werk bent en denken graag met je mee als je tegen zaken aanloopt die anders gaan dat je had verwacht of gehoopt. Onze recruiters hebben allemaal onderwijservaring en zullen je regelmatig even bellen om te vragen hoe het gaat en met je mee te denken over de aanpak van een ingewikkelde situatie.

Daarnaast organiseren we jaarlijks een aantal trainingen aan de hand van onderwijs gerelateerde thema’s en werken we samen met docententrainers. Wanneer je een specifieke of dringende vraag hebt, kunnen zij je verder helpen. In alle gevallen bepalen we samen met jou wat de beste aanpak en begeleiding is.

Kan ik ook rechtstreeks bij de school in dienst treden?

In sommige gevallen is het mogelijk direct bij een school in dienst te treden, meestal is dit op verzoek van de school.

In principe krijgt je in het begin een arbeidsovereenkomst via Adhocdocent, zeker wanneer het gaat om een kortdurende vervanging.

Word ik altijd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek?

We hopen voor iedereen een passende baan te vinden. Het kan echter zo zijn dat er op het moment dat je je inschrijft geen geschikte vacature is. Onze recruiters bekijken elke nieuwe cv nauwkeurig en schatten de mogelijkheden en kansen in. Wanneer er mogelijkheden zijn word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op ons kantoor in Rotterdam of Utrecht. Tijdens zo’n gesprek maken we nader kennis, we vertellen je over onze werkwijze en je kunt al je vragen stellen. In sommige gevallen wordt er zelf direct een specifieke functie aan je voorgelegd. Dit alles is uiteraard wel vrijblijvend.

Wanneer onze recruiters op basis van je cv wel kansen zien, maar er is op dat moment geen passende vacature, worden je gegevens (met jouw toestemming) opgeslagen in ons bestand. We kunnen je dan op een later moment, als er wel een passende vacature is, alsnog benaderen.

Ik heb een kennismakingsgesprek gehad, wat gebeurt er nu?

Tijdens het kennismakingsgesprek maken we nader kennis. We horen graag waar je naar op zoek bent en welke wensen je hebt. Op basis daarvan zoeken we een passende uitdaging. Wanneer we een geschikte vacature voor je hebben hoor je van ons. Uiteraard kun je ook zelf onze website en sociale media in de gaten houden om op de hoogte te blijven van actuele vacatures.

Een kennismakingsgesprek is overigens altijd vrijblijvend, je zit nergens aan vast en je kunt altijd zelf bepalen of je wel of geen interesse hebt in de vacature die we je voorleggen.

Ontvang ik een lager salaris wanneer ik via Adhocdocent werk?

Bij het vaststellen van je salaris hanteren wij de loonschalen die vastgesteld zijn in de CAO voor het onderwijs. Je bruto uurloon is dus niet lager dan wanneer je rechtstreek bij de school in dienst bent. Daarnaast hanteren we voor het berekenen van de voorbereidingstijd over je uren altijd dezelfde voorwaarden als de school.

Worden mijn reiskosten vergoed?

Ja, je ontvangt een vergoeding voor je reiskosten. Wanneer je met de auto reist, krijg je een vergoeding op basis van je gereden kilometers. Wanneer je met het openbaar vervoer reist, kun je aan de hand van een transactieoverzicht van je Ov-kaart je reiskosten declareren.

Heb ik recht op pensioen?

Ja, na 6 maanden dienstverband start je automatisch met het opbouwen van pensioen. Dit wordt geregeld via Brand New Day.

Krijg ik uitbetaald voor voorbereiding en nakijken?

Ja, wanneer je aan de slag gaat als docent, krijg je per lesuur een extra vergoeding voor voorbereiding en nakijkwerk. De opslagfactor waarmee gerekend wordt nemen we over van de school waar je werkzaam bent.

Krijg ik een contract als ik via Adhocdocent op een school aan de slag ga?

Ja, voordat je start stellen we, in samenwerking met onze payrollpartner, een arbeidsovereenkomst op waarin de gemaakte afspraken over je salaris en de duur van de aanstelling opgenomen worden.

Is er een mogelijkheid om kosteloos mijn onderwijsbevoegdheid te halen?

Ja, dat kan! Via de Adhocdocent Academy is het mogelijk om kosteloos je onderwijsbevoegdheid te halen. Het gaat vrijwel altijd om een leerwerktraject, dus je combineert je studie met praktijkervaring. Er zijn verschillende opties om je bevoegdheid te halen, overleg met een van onze medewerkers wel traject het beste aansluit bij jouw ervaring.

Moet ik een onderwijsbevoegdheid halen om les te geven?

Meestal wel, maar er zijn uitzonderingen. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar docenten met een bevoegdheid, maar veel scholen staan open voor docenten in opleiding. Daarnaast is het soms mogelijk tijdelijk aan de slag te gaan zonder onderwijsbevoegdheid. Dit geldt dan voornamelijk voor tekortvakken.

Uiteraard gaat hier een grondige selectie aan vooraf, waarbij je bijvoorbeeld eerst een proefles geeft. Een andere voorwaarde is dat je relevante werkervaring hebt opgedaan met jongeren of binnen het onderwijs. Wanneer je echt voor een langere tijd lesgeven, is het noodzakelijk om alsnog een onderwijsbevoegdheid te halen.