Droom je van betekenisvol werk? Sta jij straks voor de klas?
Download het gratis ebook
Zit je eraan te denken om het onderwijs in te gaan, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Je bent niet de enige. Nienke begon naast haar marketingbaan als leswaarnemer – en vond haar nieuwe roeping. Rob maakte op zijn 63e een carrièreswitch en draait nu vol mee op een vmbo. Wilco verruilde zijn salesfunctie voor een plek voor de klas, en bloeit op in het onderwijs.
Ook jij kunt ontdekken of dit bij je past. In ons gratis e-book lees je hoe anderen de overstap maakten – en welke routes er voor jou zijn.
Eerlijk, concreet en verrassend haalbaar.
Download het eBook 'Voor de klas'
Aanvraagformulier voor het eBook voor verschillende opleidingsroutes in het onderwijs
Plan je gratis oriëntatie gesprek bij Adhocdocent
Wist je dat je met een hbo- of wo-diploma zó het onderwijs in kunt stromen?
Zonder pabo, en vaak zonder direct fulltime aan de slag te gaan.
Albert-Jan maakte de overstap van accountant naar docent Nederlands…
Arie combineert zijn Master Educational Needs met een baan als docent wiskunde & techniek…
En jij?
Er is verrassend veel mogelijk – naast je huidige werk, of als complete carrièreswitch. Bij Adhocdocent begeleiden we je stap voor stap. We denken met je mee, geven eerlijk advies en helpen je ontdekken of het onderwijs bij je past.
Daarom kun je nu een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met ons inplannen. In dit korte telefoongesprek bespreken we jouw mogelijkheden – op basis van je ervaring, opleiding en wensen. Wil je daarna verder? Dan helpen we je ook bij de vervolgstap.
📩 Interesse? Laat je gegevens achter – dan nemen wij contact met je op!
📘 Of lees verder om te ontdekken hoe het werkt.
Ik wil graag een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek
Adhocdocent begeleidt zij-instromers richting een baan in het christelijk onderwijs.
Hoe word je docent? Er zijn meerdere routes.
Of je nu aan de slag wilt in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs of het mbo: er zijn verschillende manieren om voor de klas te komen. En het goede nieuws? Vaak kun je al starten terwijl je leert. Adhocdocent helpt je ontdekken welke route past bij jouw situatie, opleiding en ervaring.
Basisonderwijs
- Verkorte of deeltijd-pabo (2–4 jaar)
- Voor hbo/wo-opgeleiden vaak versnelde trajecten
- Flexibel naast werk of gezinsleven in te passen
Voortgezet onderwijs
- Educatieve minor of module (voor wo-afgestudeerden)
- Kopopleiding (1 jaar)
- Leren & werken via zij-instroom (met salaris)
Middelbaar beroepsonderwijs (mbo)
- Via tweedegraads bevoegdheid
- Praktijkgerichte PDG-route (Pedagogisch Didactisch Getuigschrift)
Benieuwd naar welke vacatures we nu open hebben staan bij scholen? Bekijk dan onze vacaturepagina
Waarom via Adhocdocent?
Een overstap naar het onderwijs is spannend. Je laat iets achter, maar krijgt er ook veel voor terug. Bij Adhocdocent begrijpen we dat. Daarom bieden we begeleiding die past bij jou. Wij geloven dat mensen tot bloei komen als ze gezien en ondersteund worden. Of je nu nog twijfelt of al zeker weet dat je docent wilt worden – wij helpen je stap voor stap op weg.
- Je staat er niet alleen voor. Wij helpen jou met je orientatie en die eerste stap zetten. En ook daarna kunnen we jou helpen met onze brede kennis en netwerk van christelijke scholen en beschikbare onderwijsbanen.
- Je stapt in op jouw tempo. Of je nu fulltime beschikbaar bent of naast je baan wilt starten – we passen het traject aan op wat jij nodig hebt.
- Je leert onderweg. Geen lange opleiding vooraf, maar ontdekken en leren in de praktijk, met ondersteuning.
Voor wie?
We spreken dagelijks mensen die zeggen: “Ik heb altijd iets gehad met jongeren. Maar het onderwijs… dat is er nooit van gekomen.” Misschien herken jij dat ook.
Dit vrijblijvende oriëntatie gesprek is bedoeld voor mensen zoals jij:
- Je hebt een hbo- of wo-opleiding afgerond (of een technisch mbo)
- Je verlangt naar werk met meer betekenis
- Je gelooft in de kracht van christelijk onderwijs en wilt daar een bijdrage aan leveren
Met een technische mbo-diploma is het mogelijk om als zij-instromer te starten. Wanneer je als docent aan de slag wilt, is het behalen van een lesbevoegdheid daarna wel een vereiste. Je kunt er dan voor kiezen om een lerarenopleiding te volgen. Wanneer je gaat voor een ondersteunende functie heb je meestal geen aanvullend diploma nodig.
Twijfel je nog of je geschikt bent? Lees de veelgestelde vragen hierbenede of laat je gegevens achter voor een gratis oriëntatiegesprek!
Belangrijke vragen
Welk type banen zijn er bij Adhocdocent?
Als leerkracht of docent maak je dagelijks impact. Je ziet kinderen opgroeien en jongeren zich ontwikkelen. Met jouw kennis, levenservaring en onderwijsvaardigheden help je ze een stap verder in hun leven. Wil jij van betekenis zijn in het onderwijs? Vertel ons wie je bent en jouw onderwijsbaan start hier! Bij Adhocdocent kun je aan de slag als:
Leerkracht basisonderwijs
Docent Voortgezet Onderwijs
Docent MBO
Leswaarnemer
Surveillant
Huiswerkbegeleider
Inval leerkracht
Kan ik ook via jullie werken als ik al ergens anders werk?
Ja, het is mogelijk om bij ons te werken met een andere baan. Wij bieden diverse type contracten aan die goed te combineren zijn met een tweede werkgever. Wij denken graag met je mee, zodat je een functie voorgelegd krijgt die goed aansluit op jouw huidige situatie.
Wij hebben diverse kortdurende opdrachten die mooi te combineren zijn met andere werkzaamheden. Ga jij voor een afwisselende, uitdagende werkweek?
Hoe word ik docent in het voortgezet onderwijs?
Om te kunnen werken in het voortgezet onderwijs moet je bevoegd zijn als docent in de 1e graad of 2e graad. Met een 2e graads bevoegdheid mag je lesgeven op het VMBO, onderbouw havo, onderbouw vwo en het praktijk onderwijs. Met een 1e graadbevoegdheid mag je lesgeven in de bovenbouw havo en bovenbouw vwo.
Je haalt je 2e graadbevoegdheid door het volgen van een leraren opleiding op HBO niveau. De vakrichting die je kiest bepaald waarin je bevoegd bent. Heb je wel een hbo diploma maar nog geen bevoegdheid? Dan kun je al met een 1 jarige kopopleiding alsnog je bevoegdheid halen en als zij-instromer aan de slag als docent. Vaak kun je dan al wel starten met lesgeven en tegelijk je kopopleiding gaan volgen. Wij vertellen je graag meer over de speciale route voor zij-instromers.
Je bent 1e graads bevoegd als je beschikt over een hbo master diploma (vaak een vervolg op je reguliere hbo leraren opleiding) of als je een lerarenopleiding aan de universiteit hebt gerond en je beschikt over een WO-master opleiding.
Ik heb een hbo- of wo-diploma, kan ik starten als zij-instromer?
Ja, je kunt lesgeven in vakken die aansluiten bij je vakgebied. Het is wel belangrijk dat je daarnaast, binnen twee jaar je onderwijsbevoegdheid haalt. Dit kan door het volgen van een (verkorte) lerarenopleiding. Of, wanneer je een bachelordiploma hebt die aansluit bij een schoolvak, door een kopopleiding van een jaar.
Ik heb een lange tijd geen les gegeven, kan ik reageren op een vacature?
Ja, absoluut! Je kunt reageren op vacatures die aansluiten bij jouw onderwijsbevoegdheid. Uiteraard ondersteunen we je waar nodig, zodat je je zo snel mogelijk weer op je gemak voelt voor de klas. Zo kun je bijvoorbeeld een opfriscursus volgen bij een van onze docententrainers.
Naar vacatures
Ik heb een mbo-diploma, kan ik starten als zij-instromer?
Ja, met een technische mbo-diploma is het mogelijk om als zij-instromer te starten. Wanneer je als docent aan de slag wilt, is het behalen van een lesbevoegdheid daarna wel een vereiste. Je kunt er dan voor kiezen om een lerarenopleiding te volgen. Wanneer je gaat voor een ondersteunende functie heb je meestal geen aanvullend diploma nodig.
Kan ik rekenen op begeleiding vanuit Adhocdocent wanneer ik voor de klas sta?
Ja, je kunt rekenen op begeleiding vanuit Adhocdocent wanneer je voor de klas staat. Wanneer nodig kunnen we passende ondersteuning bieden. We vinden het namelijk belangrijk dat je als docent met plezier aan het werk bent en denken graag met je mee als je tegen zaken aanloopt die anders gaan dat je had verwacht of gehoopt.
Onze recruiters hebben allemaal onderwijservaring en zullen je regelmatig even bellen om te vragen hoe het gaat en met je mee te denken over de aanpak van een ingewikkelde situatie. Zo kun je rekenen op begeleiding vanuit Adhocdocent wanneer jij dit nodig hebt als je voor de klas staat.
Krijg ik een contract als ik via Adhocdocent op een school aan de slag ga?
Ja, voordat je start stellen we een arbeidsovereenkomst op waarin de gemaakte afspraken over je salaris en de duur van de aanstelling opgenomen worden.
Mag je onbevoegd lesgeven in het middelbaar beroepsonderwijs?
Ja dat mag! Je hebt geen onderwijsbevoegdheid nodig om te solliciteren als hbo-docent. Wel wordt er van je verwacht op een onderwijsbevoegdheid te gaan halen. Voor het behalen hiervan zijn er verschillende mogelijkheden. Deze kunnen we altijd bespreken.
De meest voorkomende opleiding is dat je de Basiskwalificatie Didactische bekwaamheid(BDB) haalt. Hiervoor volg je een opleiding van 6 tot 12 maanden in de eerste jaren van je contract. Adhocdocent en hoge scholen denken hier graag in mee.
Ontvang ik een lager salaris wanneer ik via Adhocdocent werk?
Bij het vaststellen van je salaris hanteren wij de loonschalen die zijn vastgesteld in de CAO voor het onderwijs. Je bruto uurloon is dus niet lager dan wanneer je rechtstreeks bij de school in dienst bent. Daarnaast hanteren we voor het berekenen van de voorbereidingstijd over je uren altijd dezelfde voorwaarden als de school, je ontvangt dus geen lager salaris wanneer je via Adhocdocent aan het werk gaat.
Moet ik een onderwijsbevoegdheid halen om les te geven?
Je moet over het algemeen een onderwijsbevoegdheid halen om les te geven, maar er zijn uitzonderingen. Uiteraard gaat de voorkeur uit naar docenten met een bevoegdheid, maar veel scholen staan tegenwoordig open voor docenten in opleiding. Daarnaast is het soms mogelijk tijdelijk aan de slag te gaan zonder onderwijsbevoegdheid. Dit geldt dan voornamelijk voor tekortvakken.
Plan je gratis oriëntatie gesprek bij Adhocdocent
📩 Interesse? Laat je gegevens achter – dan nemen wij contact met je op.
📘 Of lees verder om te ontdekken hoe het werkt.