Afwisselend onderwijs als interim docent

Anke werkt sinds 2012 via Adhocdocent als interim docent. Na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit in Utrecht heeft ze al snel de stap naar het onderwijs gemaakt. Anke is een bevlogen docent die houdt van afwisseling.

Freelance docent zijn

Daarom koos ze ervoor als freelance docent aan de slag te gaan. Inmiddels heeft ze op diverse scholen in het land gewerkt. ‘Het onderwijs ga ik echt niet in, hoor!’ Dat was mijn reactie als mensen vroegen wat ik met mijn studie Nederlands wilde gaan doen. Mijn eerste baan was daarom een mooie kantoorbaan. Iedere dag begon ik op hetzelfde tijdstip en om 17:00 uur trok ik de deur weer achter me dicht en was ik klaar. De ideale baan.

En toch ben ik daar na een jaar vertrokken om alsnog het onderwijs in te gaan. Waarom? Ik wilde meer afwisseling en spanning en daarvoor moet je in het onderwijs zijn. Er is geen les hetzelfde en aan het begin van de dag heb je geen idee wat er die dag allemaal gaat gebeuren.

Om nog meer afwisseling in mijn leven te creëren, ben ik 5 jaar geleden voor Adhocdocent gaan werken. Ik heb inmiddels al op diverse scholen gewerkt en ik heb kennis gemaakt met diverse typen scholen. Iedere school is namelijk weer anders en heeft zijn eigen uitstraling. Het is intensief om iedere keer weer een goede docent te zijn die met kennis van zaken voor de klas staat. Tegelijkertijd geeft het enorm veel voldoening als het lukt en als de leerlingen niet merken dat je ‘nieuw’ bent.

‘Het onderwijs ga ik echt niet in, hoor!’ Dat was mijn reactie als mensen vroegen wat ik met mijn studie Nederlands wilde gaan doen.

Geroerd raak ik als een leerling aangeeft dat mijn lessen ertoe hebben bijgedragen dat zij een journalistieke opleiding gaat doen. Trots ben ik op mezelf als een jonge vrouw mij op haar bruiloft uitnodigt, omdat zij haar leven dankzij mij weer op de rit heeft. En een glimlach trekt om mijn mond als ik via via verneem dat een jongen verliefd op mij is. ‘Ach jongen, ik zou je moeder kunnen zijn’. Gelukkig gingen die gevoelens snel genoeg voorbij en werd ik voor hem weer een gewone docent die blijft proberen om uit te leggen wanneer je een werkwoord met een d of een t schrijft. Ik hoop dat ik dat onderdeel ooit onder de knie krijg…’

Ook (freelance) docent en op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen het onderwijs? Bekijk hieronder onze vacatures!