‘Als docent zie ik jongeren opgroeien tot volwassenen, prachtig.’

Arent, docent Engels

Lees het verhaal van Arent

Voortgezet onderwijs

Als docent voor de klas

Als docent weet jij een connectie te maken met jouw leerlingen. Samen met je collega’s bouw je aan de kwaliteit van het onderwijs en denk je na over de ontwikkeling van de leerlingen. Werken als docent is nooit saai en houdt je altijd scherp. Je geeft het beste van jezelf en bereidt de leerlingen voor op de wereld van morgen.

Bekijk onze vacatures

Belangrijke vragen over werken in het voortgezet onderwijs

Hoe word ik docent in het voortgezet onderwijs?

Om te kunnen werken in het voortgezet onderwijs moet je bevoegd zijn als docent in de 1e graad of 2e graad. Met een 2e graads bevoegdheid mag je lesgeven op het VMBO, onderbouw havo, onderbouw vwo en het praktijk onderwijs. Met een 1e graadbevoegdheid mag je lesgeven in de bovenbouw havo en bovenbouw vwo.

Je haalt je 2e graadbevoegdheid door het volgen van een leraren opleiding op HBO niveau. De vakrichting die je kiest bepaald waarin je bevoegd bent. Heb je wel een hbo diploma maar nog geen bevoegdheid? Dan kun je al met een 1 jarige kopopleiding alsnog je bevoegdheid halen en als zij-instromer aan de slag als docent. Vaak kun je dan al wel starten met lesgeven en tegelijk je kopopleiding gaan volgen. Wij vertellen je graag meer over de speciale route voor zij-instromers.

Je bent 1e graads bevoegd als je beschikt over een hbo master diploma (vaak een vervolg op je reguliere hbo leraren opleiding) of als je een lerarenopleiding aan de universiteit hebt gerond en je beschikt over een WO-master opleiding.

Wat zijn de werktijden?

Het verschilt hoeveel uur je per week werkt en wat het schoolrooster is. Sommige scholen hebben hun eerste lesuur al om 08.00 uur. Dan ben je uiteraard voor 8 uur aanwezig om de leerlingen te ontvangen en klaar te zijn voor de les. Na het laatste lesuur is er vaak nog tijd nodig voor overleg, innovatieprojecten, overleg met ouders etc. Een fanatieke docent haalt het maximale uit zijn dag en is soms pas om 17.30 uur klaar met zijn werkdag. Daar staat tegenover dat je in het onderwijs wel vaak vakantie hebt!

Wat zijn doorgroeimogelijkheden in het voortgezet onderwijs?

Als startend docent kun je altijd groeien in je vak en je 1e graads bevoegdheid te halen. Hiermee kun je in hogere klassen lesgeven. Het is ook mogelijk om door te groeien naar een rol als decaan, afdelingsleider of schoolleider/directeur.

Wat verdient een docent in het voortgezet onderwijs?

Ben je klaar met de lerarenopleiding 2e graads en start je voor de klas, dan begin je met een bruto maandsalaris van €2747,-. Heb je veel ervaringsjaren en ben je 1e graads bevoegd, dan kan je salaris maximaal oplopen tot €4878,- per maand

Van lijstjes stampen en discussies voeren tot verveeld zijn en een spetterende werkweek…

Ben jij de docent die je leerlingen er doorheen sleept en het beste van jezelf elke dag kan geven?

Voortgezet onderwijs vacatures