“Vanuit mijn passie iets vertellen over mijn vak was écht leuk. En ik vond alle leerlingen heel geïnteresseerd.”
Albert-Jan, was accountant en werkt nu in het mbo onderwijs.
Lees het verhaal van Albert-Jan
Als docent middelbaar beroepsonderwijs.
Binnen het middelbaar beroepsonderwijs onderwijs leren jongeren een beroep en krijgen ze tools aangeboden om hun eigen route in de maatschappij te vinden. Als docent zet jij jouw vakkennis en levenservaring hiervoor in. Werken in het mbo kan uiteraard als je al relevante werkervaring hebt opgedaan in een andere onderwijsbranche. Bijvoorbeeld binnen het basis- of voortgezet onderwijs.
Heb je werkervaring in een totaal andere branche of sector? Geen probleem; werken als mbo-docent is zonder onderwijspapieren ook mogelijk. Voor mbo-studenten is het juist erg relevant als ze les krijgen van docenten die ervaring hebben in de praktijk. Uiteraard helpen wij je dan om zo snel mogelijk te beschikken over de juiste diploma’s en certificaten. Je kunt direct aan het werk en volgt ondertussen de juiste opleiding tot volwaardig mbo-docent.
Heb jij werkervaring als bijvoorbeeld accountant, werktuigbouwkundige, ICT’er of verpleegkundige en wil jij jouw vakkennis graag overdragen? Overweeg dan eens de stap te maken naar het middelbaar beroepsonderwijs. Zeker als je net als wij hart hebt voor jonge mensen en van betekenis wil zijn voor hun zoektocht in de maatschappij van vandaag.
Actuele vacatures
Wij hebben diverse vacatures in het mbo. Bekijk hier onze vacatures in het mbo. Staat jouw vacature niet op onze website? Het kan goed zijn dat wij ondertussen een passende vacature hebben binnengekregen. Neem zeker eens contact met ons op, wij willen graag horen waar jij naar op zoek bent! Zo kun jij via Adhocdocent jonge mensen opleiden tot professionals.
Bekijk onze vacatures
Belangrijke vragen:
Mag je onbevoegd lesgeven in het middelbaar beroepsonderwijs?
Ja, dat mag! Je mag zelfs tot 4 jaar onbevoegd lesgeven in het middelbaar beroepsonderwijs, mits je het voornemen hebt om je onderwijsbevoegdheid te halen. Voor het behalen van een bevoegdheid zijn er verschillende mogelijkheden. Deze kunnen we altijd bespreken. Met een onderwijs bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs mag je in principe ook lesgeven in het mbo. In het mbo bestaan geen wettelijk voorgeschreven bevoegdheden per vak. Het bevoegd gezag van de mbo-school bepaalt of iemand vakinhoudelijk bekwaam is voor het vak dat hij of zij wil geven.
Je kunt ook lesgeven op het mbo als je beschikt over een pedagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) in combinatie met een geschiktheidsverklaring van het bevoegd gezag van de school.
Zijn middelbaar beroepsonderwijs scholen op zoek naar onbevoegde docenten?
Veel opleidingen binnen het middelbaar beroepsonderwijs zijn praktisch van aard. Om die reden zoeken mbo scholen juist naar docenten die veel ervaring hebben in de praktijk. Die ervaring sluit vaak goed aan bij de behoeften van de studenten.
Wat zijn de werktijden van een mbo-docent?
Het verschilt hoeveel uur je per week werkt en wat het schoolrooster is. Sommige scholen hebben hun eerste lesuur al om 08.00 uur. Dan ben je uiteraard voor 8 uur aanwezig om de leerlingen te ontvangen en klaar te zijn voor de les. Na het laatste lesuur is er vaak nog tijd nodig voor overleg, innovatieprojecten, overleg met ouders etc. Een fanatieke docent haalt het maximale uit zijn dag en is soms pas om 17.30 uur klaar met zijn werkdag. Daar staat tegenover dat je in het onderwijs wel vaak vakantie hebt!
Wat verdient een docent in het middelbaar beroepsonderwijs?
Per maand ontvangt een startende leerkracht (met diploma) €3.532,- bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Met meer ervaringsjaren kun je doorgroeien tot een salaris van €5.228,- bruto per maand. Salaris is altijd volgens de CAO Onderwijs. Als je nog niet gediplomeerd bent, gelden er andere salarissen. Hier denken de scholen graag over mee.
‘Ik heb het enorm naar mijn zin en ervaar veel vrijheid in mijn werk.’
Alex – opleidingsmanager op een MBO school in Rotterdam