‘Adhocdocent deed iets wat ik nog nooit had meegemaakt bij een arbeidsbemiddelaar’

Marco van der Spek, Teamleider Onderbouw

Marco van der Spek is Teamleider Onderbouw van het Berechja College op Urk. Afgelopen jaar werkte er een docent Godsdienst via Adhocdocent op het Berechja College. “We merkten als school direct dat het Adhocdocent gaat om het primaire proces, namelijk goed onderwijs bieden.”

Marco: “Eigenlijk heerst er op scholen in het algemeen een beetje argwaan richting arbeidsbemiddelaars. We vinden dat al het geld naar goed onderwijs en de leerlingen moet gaan, niet naar bureaus.” Hans Wiersma, voorheen werkzaam in het onderwijs en nu vestigingsmanager bij Adhocdocent Apeldoorn, ging in gesprek met Marco en zijn collega’s. “Het verbaasde me dat hij bij een arbeidsbemiddelaar ging werken, ik begreep niet zo goed waarom je vanuit het onderwijs juist naar een partij zou gaan waar zoveel argwaan tegen is.” Toch ziet Marco wel dat Hans dit anders aanpakt… Hij ziet ook dat het Adhocdocent niet gaat om het slechts plaatsen van mensen, maar dat ze echt willen zoeken naar een duurzame samenwerking, docenten die lang op dezelfde school blijven en dat Adhocdocent mee wil denken over goed werkgeverschap.

In het onderwijs heb je met gedetacheerde docenten vaak te maken met relatief korte dienstverbanden. Dat is soms best ingewikkeld, want voor het opbouwen van een goede band met leerlingen is tijd nodig. Het helpt dan enorm als een docent goed wordt begeleid. “Die begeleiding bieden we vanuit school aan onze docenten, maar bij Adhocdocent maakte ik mee wat ik nog nooit eerder met een arbeidsbemiddelaar had meegemaakt. Hans had met een docent afgesproken om een les bij te wonen en die les te bespreken, als coach. Die hoge mate van betrokkenheid maakt Adhocdocent een prettige partner. Daarnaast zijn de tarieven van Adhocdocent veel normaler dan bij andere bureaus. Dat maakt het contact überhaupt laagdrempeliger en vriendelijker.”

Marco: “Dankzij Adhocdocent heb ik geproefd dat het niet zo plat hoeft te zijn. We merken direct dat het doel van Adhocdocent niet is om iemand kort te laten invliegen, maar echt om een duurzame relatie op te bouwen en te kijken naar wat de docent én de school nodig hebben.”

Bent u ook nieuwsgierig hoe een bureau uw school kan helpen met goed onderwijs bieden? Met een betrokken en onderwijskundige insteek denken we graag mee over hoe we u kunnen helpen met goede docenten voor de klas te brengen. Neem contact op met vestiging Apeldoorn of Rotterdam. We denken graag met u mee over de mogelijkheden.