‘Ik ben als persoon veel relaxter geworden’

Albert-Jan, van accountant naar docent Nederlands

Lees het verhaal van Albert-Jan

Zij-instromer

Hybride leerkracht of direct voor de klas?

Met een hbo of wo-opleiding kun je al aan de slag in het onderwijs als leerkracht of docent! Wil jij je omscholen voor een baan in het onderwijs? Volg het zij-instroomtraject van Adhocdocent met diploma garantie en sta als zij-instromer binnen enkele weken voor de klas!

Bekijk onze vacatures

 

Je huidige baan combineren met lesgeven? Ook dat kan! Als hybride leerkracht kies je ervoor om deels les te geven en deels een andere baan te hebben. Bijvoorbeeld een accountant die 1 dag per week Economieles geeft of een journalist die 2 dagen per week lesgeeft in de Nederlandse taal. Benieuwd of jij het onderwijs in kan stromen? Doe de checklist als je zij-instromer wilt worden.

hoe word ik leraar

Volg deze vier stappen bij het maken van je keuze:

Stap 1: Loop een dagje mee

Ben jij nieuwsgierig naar werken in het onderwijs? Loop één of een aantal dagen mee met een docent! Vraag een docent uit jouw netwerk of bel naar een school bij jou in de buurt en vraag of je mee kunt lopen. Op deze manier kun je ontdekken of je enthousiast wordt van het docentschap. Zorg dat je meekijkt bij diverse niveaus en leerjaren, zodat je beter kunt inschatten wat er bij je past. Twijfel je over welk vak je wilt gaan geven, kijk dan ook mee bij verschillende docenten.

Stap 2: Interview een docent

Is het meelopen goed bevallen? Win informatie in door in gesprek te gaan met docenten die ervaring hebben in het vak, de doelgroep en jouw situatie. Denk na over de leuke en de lastige kanten van het docentschap. Lesgeven is veel meer dan voor een groep staan. Hoe wil jij als docent jouw kwaliteiten inzetten en hoe ga je met eventuele valkuilen om? Beantwoord dan de vraag of het vak bij je past. Kan jij de tijd en energie vrijmaken voor deze nieuwe stap? Bereid je erop voor dat het, zeker in het begin, zwaar zal zijn. Het is een investering!

Stap 3: Kies de juiste opleiding

Als je gaan les wil gaan geven, heb je een bevoegdheid nodig. Deze haal je door het volgen van een lerarenopleiding en dit kan vaak naast je baan. De meeste hbo-onderwijsinstellingen bieden een lerarenopleiding aan. Bij veel hogescholen is het mogelijk om een deeltijdopleiding of zelfs thuisstudie te volgen. Via de Adhoc Academy kun je al in 2 jaar opgeleid worden tot bevoegd docent.

Stap 4: Wij regelen jouw werkplek

Heb jij je ingeschreven voor een lerarenopleiding? Wij gaan dan aan de hand van jouw profiel op zoek naar een vacature voor docent die bij je past. Uiteraard kun je zelf aangeven hoeveel lesuren je beschikbaar bent naast je studie, in welke regio je aan de slag wilt en met welk type klassen je wilt werken. Wil jij persoonlijk advies? Laat je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.

“Ik heb gekozen voor de Master Educational Needs en sta tegelijkertijd voor de klas”

Arie, docent wiskunde en techniek

Vacatures voor zij-instromers